Πληροφορίες

Οφέλη ενός Γεωθερμικού συστήματος

Τα Συστήματα Γεωθερμίας εξασφαλίζουν τεράστια οικονομία στα έξοδα θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, αφού παρέχουν το σύνολο της απαιτούμενης ενέργειας σε κόστος ασύγκριτα χαμηλότερο από οποιοδήποτε άλλο σύστημα.

Όμως σήμερα μειώνεται και αυτό το χαμηλό κόστος στο ελάχιστο:

Με παράλληλη εγκατάσταση συστημάτων Θέρμανσης & Ψύξης Δαπέδου (ή/και Τοίχου και Οροφής) τα οποία όχι μόνο καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τα συστήματα με σώματα καλοριφέρ και air condition, αλλά βελτιώνουν σημαντικά και τη θερμοηχομόνωση.

Τί είναι η περίφημη «γεωθερμική αντλία θερμότητας»;

Πρακτικά δεν είναι τίποτε άλλο από μία μηχανή που μπορεί να μεταφέρει τη θερμότητα από τον ψυχρό χώρο στο θερμό, ή στη γλώσσα των μηχανικών, από τη «θερμή δεξαμενή» στην «ψυχρή δεξαμενή». Ακριβώς την ίδια δουλειά εκτελεί και το ψυγείο που έχουμε στο σπίτι μας και το κλιματιστικό μηχάνημα που έχουμε στο σαλόνι μας και στη δουλειά μας.

Μια διαφορά που έχει το ψυγείο με το κλιματιστικό είναι ότι στο δεύτερο μπορούμε εμείς να ορίσουμε την θερμή και ψυχρή δεξαμενή.

Το καλοκαίρι ορίζουμε θερμή δεξαμενή το περιβάλλον και ψυχρή το σπίτι μας (επιλέγοντας λειτουργία ψύξεις) και το μηχάνημα αποβάλλει τη θερμότητα του σπιτιού μας έξω.

Το χειμώνα ορίζουμε θερμή δεξαμενή το σπίτι μας και ψυχρή το περιβάλλον (επιλέγοντας λειτουργία θέρμανσης) και το μηχάνημα αποβάλλει τη θερμότητα που υπάρχει στο περιβάλλον μέσα στο σπίτι μας.

Η Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας (Geothermal Heat Pump ή για συντομία GHP) αντί να χρησιμοποιεί τον αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος για να αποβάλει (καλοκαίρι) ή να αντλήσει (χειμώνας) θερμότητα, χρησιμοποιεί τη θερμότητα που περικλείουν τα υπόγεια νερά, τα νερά των λιμνών και της θάλασσας, ή ακόμα και τη θερμότητα που περικλείει το χώμα!

Έχει επαληθευτεί το γεγονός ότι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους η θερμοκρασία είναι σχεδόν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η GHP χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο σωληνώσεων, όπου κυκλοφορεί νερό, κατάλληλα τοποθετημένων, ανταλλάζει θερμότητα με το έδαφος ή με τη θάλασσα αναλόγως την εγκατάσταση.

Μπορεί να κάνει κάποιος τη σύγκριση με ένα συμβατικό σύστημα κλιματισμού με αερόψυκτες εξωτερικές μονάδες, όπως π.χ. τα πολύ γνωστά σε όλους μας κλιματιστικά μηχανήματα διαιρουμένου τύπου, τις εξωτερικές μονάδες των οποίων τις συναντούμε στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων ή στα δώματα των κτηρίων.

Όλοι όσοι τα έχουμε χρησιμοποιήσει το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια μιας πολύ ζεστής μέρας (35 ή και 40 ο C), θα έχουμε προσέξει τη δραματική πτώση της απόδοσής τους και την αδυναμία τους να μας δροσίσουν ικανοποιητικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η συσκευή μας καλείτε να αποβάλλει θερμότητα σε ένα περιβάλλον ήδη κορεσμένο από θερμικό φορτίο και καταβάλλει μια μάταιη προσπάθεια καταναλώνοντας υπερβολικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Αν όμως η κλιματιστική μας συσκευή απέβαλε τη θερμότητα σε ένα ψυχρότερο περιβάλλον, όπως αυτό του εσωτερικού του εδάφους, όπου ακόμη και στις θερμότερες μέρες του καλοκαιριού η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 20 ο C, τότε η απόδοσή της θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη και η οικονομία σε ηλεκτρική ενέργεια τεράστια.

Σε αυτή την αρχή της θερμοδυναμικής βασίζεται η χρήση των γεωθερμικών εναλλακτών, που κατά μια έννοια «μεταφέρουν», με τη βοήθεια της αντλίας θερμότητας, τους 20 ο C του εδάφους μέσα στο σπίτι μας καταναλώνοντας έτσι την ελάχιστη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια. Κατά ανάλογο τρόπο, το χειμώνα το γεωθερμικό σύστημα καλείται να ανυψώσει τους 15 – 17 ο C του εδάφους μέχρι τους 20 – 22 ο C για να ζεστάνει το χώρο μας.

Η οικονομία και εδώ είναι τεράστια σε σχέση με μία συμβατική αντλία θερμότητας αέρα. Να σημειωθεί ότι τα συμβατικά κλιματιστικά μηχανήματα αδυνατούν σχεδόν να ζεστάνουν το χώρο σε θερμοκρασίες κάτω των 0 ο C.

Κύκλος λειτουργίας ενός Γεωθερμικού συστήματος

1. Το διάλυμα νερού με αντιψυκτικό που κυκλοφορεί στο κύκλωμα γεωεναλλάκτη παίρνει την ενέργεια από το έδαφος, τα υπόγεια νερά ή τον αέρα.

2. Στον εξατμιστή, η ενέργεια μεταδίδεται σε ένα οικολογικό ψυκτικό μέσο με χαμηλό σημείο βρασμού, το οποίο μετατρέπεται σε αέριο για να κυκλοφορήσει σε ένα κλειστό κύκλωμα.

3. Στο συμπιεστή, αυξάνεται η πίεση του ψυκτικού μέσου, καθώς και θερμοκρασία του που φθάνει σε επίπεδο κατάλληλο για θέρμανση.

4. Στο συμπυκνωτή, η θερμότητα από το ψυκτικό μέσο αποδίδεται στο κύκλωμα θέρμανσης της κατοικίας.

5. Η πίεση του ψυκτικού μέσου εκτονώνεται στη βαλβίδα εκτόνωσης.

6. Το ψυκτικό μέσο ρέει πάλι προς τον εξατμιστή και η διεργασία επαναλαμβάνεται.

Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας

Ο τρόπος λειτουργίας μίας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας (ΓΑΘ) μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτόν ενός ψυγείου, όπου με αλλαγή του επιπέδου πίεσης στον ψυκτικό κύκλο αλλάζει και η φάση του ψυκτικού υγρού από υγρό σε αέριο και ανάποδα, όπως και η θερμοκρασία του.

Όμως εδώ χρησιμοποιείται η θερμότητα που κερδήθηκε, η οποία στην περίπτωση του ψυγείου χάνεται ως απόβλητο στο περιβάλλον.

Με τη χρήση ΓΑΘ δε χρειάζεται λέβητας.

Η αντλία θερμότητας από μόνη της επαρκεί για να διαθέσει αρκετή ενέργεια θέρμανσης ακόμα και σε δυνατό ψύχος.

Έχει μέγιστη αποδοτικότητα με συστήματα χαμηλής θερμοκρασίας προσαγωγής, δηλαδή θέρμανση& ψύξη δαπέδου ή τοίχου ή/και οροφής, ενώ η ίδια αντλία μπορεί να παράγει και τα ζεστά νερά χρήσης.

Πλεονεκτήματα

  • Καταργείται η χρήση πετρελαίου και έχουμε μηδενικές εκπομπές CO2.
  • Το 70 – 80% της ενέργειας παρέχεται δωρεάν από το περιβάλλον.
  • Το κόστος λειτουργίας μειώνεται πάνω από το 60% σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης και ψύξης.
  • Δεν απαιτείται δεξαμενή καυσίμων και καμινάδα.
  • Μεγάλη εξοικονόμηση χώρου. Γιατί χρειάζεται μόνο μια μικρή και συμπαγείς αντλία για θέρμανση και ψύξη.
  • Δεν απαιτείται καμιά συντήρηση στους γεωεναλλάκτες, ενώ η αντλία θερμότητας χρειάζεται μόνο περιοδικό έλεγχο.
  • Λειτουργεί αθόρυβα και δεν χρειάζεται πυροπροστασία.